6 Ağustos 2012 Pazartesi

Şemdinli’de 6 köy daha boşaltıldı

HAKKARİ - Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde günlerdir devam eden çatışmalar sürerken, askerler son olarak bölgede 6 köyü daha boşalttı. Boşaltılan köylerde köylülere ait binlerce hayvanı ise sahipsiz kaldı. 

23 Temmuz'da Şemdinli'den 1 kilometre uzaklıkta başlayan ve son olarak Zorgeçit (Gergit), Bigozan alanına kadar yaklaşık 40 kilometrelik alana yayılan çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda kullanılan savaş uçakları, obüs topları, en son teknolojiye sahip havan topları, tank ve değişik türden gelişmiş silahlarla günlerdir bölge bombalanıyor. 

Dicle Haber Ajansı (DİHA) çatışmaların devam ettiği günden bu yana daha önce boşaltılan Aşağı, Yukarı ve Orta Yiğitler (Nirkulan) köylerinden sonra bu kez de askerler tarafından Rüzgarlı (Rubunus), Güzelkaya (Bigirt), Zorgeçit (Gergit), Moşe, Beyteran ve Tuva köylerinin de tamamen boşaltıldığını bildirdi. Köylerinin tamamen boşaltılmasından sonra her köyde sadece iki köylü eşyalara sahip çıkmak için köyde bırakılırken, eşyalarını dahi almayan köylüler ise köylerini terk ettiği aktarıldı. 

DERECİK YOLU HALAN ULAŞIMA AÇILMADI

Çatışmalardan sonra ulaşıma kapatılan ve günde 500 ile bin aracın geçiş yaptığı Derecik Yolu, halen ulaşıma açılmadığı belirtilirken, askerlerin bölgeye giremediği ve güvenliği sağlayamadığı gerekçesiyle yolun kapatılmasından sonra Derecik ile bölgedeki köylerin Şemdinli İlçe merkezi ile olan irtibatının ise tamamen kesilmiş durumda olduğu bildirildi. Yolun kapanmasından dolayı günlerdir erzak ve gıdanın gitmediği köylerde gıda sıkıntısı baş gösterirken, köylüler, çevre köylerinin de dayanışması ile kendi aralarında gıda sıkıntısını gidermeye çalışıyor. 

BAĞ VE BAHÇELER KURUDU

Çatışma sonrası boşaltılan köylerde bulunan binlerce dönümlük arazi ve binlerce ağacın bulunduğu bağ ve bahçelerin büyük bölümünun kururken, köylülere ait küçük ve büyük baş binlerce hayvandan ise, günlerdir haber alınamadığı bildirildi. 

ORMAN YANGINLARI HALA SÜRÜYOR

Çatışmalardan sonra bölgede özellikle savaş uçakları, helikopterler ve karadan yapılan top atışlarından dolayı ilçenin birçok noktasında başlayan orman yangınlarının da sürdüğü aktarıldı. Binlerce dönümlük alanın yandığı bölgede, bazı noktalarda köylüler kendi imkanlarıyla yangına müdahale ederken, yangınların büyük bölümü ise büyüyerek sürdüğü kaydedildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder