Afrin - Batı Kürdistan’da halkın birçok şehrin yönetimine el koyması ardından, Halk Meclisleri çalışmalarını sürdürürken, yeni eğitim sisteminin oluşturulmasına da hız verildi.
Demokratik özerkliği hayata geçirmeye çalışan Batı Kürdistanlılar, bölgedeki kurumsal örgütlenmelerini güçlendirmeye devam ediyor. Kürt parti ve organizasyonlar dört yıldır demokratik özerklik projesi üzerine çalışıyor.
Mart 2011’de ayaklanmaların başlaması ardından, halk meclisleri kuruldu, anadilde eğitim kurumları açıldı, savunma komiteleri oluşturuldu, son 40 yılda Araplaştırılan köy ve şehir isimleri değiştirildi, 19 Temmuz’dan sonra bazı şehirlerin yönetimleri halk tarafından ele geçirildi ve Kürtleri temsilen “Yüksek Kürt Konseyi” kuruldu.
Bölgede halk meclisler ve komiteler, yaşamı kolaylaştırmak için çalışmalarını hızlandırırken, demokratik özerkliğin eksik ayaklarını da oluşturmaya devam ediyor.
Bunların başında bir eğitim sistemi geliyor. Anadilde eğitim yaygınlaşırken, Afrin'de Kürt dil kurumları, öğretmenler, veliler ve öğrenciler bir araya gelerek konuyu tartıştı.
Afrin’de ayrıca Halk Meclisi Kefir Zete mahallesinde bir halk toplantısı düzenleyerek, mahalle sakinlerine son gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Çatışmalardan kaynaklı olarak Suriye genelindeki gıda sorunu Kürdistan bölgesinde de yaşanıyor. Afrin’deki fırınlar önünde özellikle iftar saatinde ekmek alabilmek için uzun kuyruklar oluşuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder