6 Ağustos 2012 Pazartesi

İHD İzmir şubesi cezaevi raporu: Üçler görevden alısın

İzmir - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 'Cezaevleri Raporunu' açıklayarak, artan hak ihlallerine karşı Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Şakran ve Kırıklar 2 Nolu Cezaevi'ne heyet göndermesini talep etti.

İHD İzmir Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında derneğin cezaevi komisyonunun hazırladığı cezaevleri raporu açıklandı.

Açıklamayı okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Alagöz, özellikle yılın ilk 6 ayında kötü muamele, sağlık sorunları, disiplin cezaları ve istem dışı sevklere ilişkin yo?un başvurular aldıklarını kaydetti.

İzmir'de yeni açılan Şakran Cezaevi'nin işkence ve kötü muameleleri ile gündeme oturduğunu hatırlatan Alagöz, bu cezaevine sevk edilen hemen hemen her mahpusun girişte 'hoş geldin' dayağı ile karşılandığını söyledi.

AİLELER MAĞDUR OLDU

Özellikle bu cezaevine getirilen mahpusların çok uzak illerden sevk edilmesinin ailelere büyük zorluklar yaşattığını ifade eden Alagöz, ekonomik olarak yoksul ailelerin yakınlarına ziyareti ve mahpusların geçimi konusunda ayıracakları bütçenin ailelere getireceği yıkımın büyük olacağını belirtti.

Şakran Cezaevi'ne ziyarete gelenlerinde 'kötü muameleyle' karşılaştıklarını iddia eden Alagöz, “Cezaevi idaresinin gayri ciddi yaklaşımları ile aileler ziyaret yapamadan döndüğü, ailelerin kabulündeki onur kırıcı aramalar yapıldığı yönünde almış olduğumuz başvurular ürkütücüdür. Mahpuslara dar edilen yaşamın aynısı ailelere yaşatılmakta ve böylece ailede aynı cezaya uğratılmaktadır” dedi.

ÖLÜMLER ARTTI

Cezaevlerindeki artan ölümlere de dikkat çeken Alagöz, son olarak Şakran cezaevine Muş cezaevinden sürgün edilen Kasım Demir'in 'ağır hasta' olmasına rağmen tahliye edilmemesi nedeniyle cezaevinde yaşamını kaybettiğini hatırlattı. 

'NECMİ ÜÇLER GÖREVDEN ALINSIN'

Kırıklar 2 Nolu F tipi Cezaevinden İHD'ye yapılan başvurularda 1.Müdür Necmi Üçlerin hukuk dışı ve provokatif uygulamalarının öne çıktığını söyleyen Alagöz, “Adli mahpuslar ile siyasi mahpusları karşı karşıya getirmede cezaevinde yaşam hakkı konusunda ciddi endişeler yaratmaktadır. Uzun yıllardır Görev yapan ve 2 Nolu F tipinde hukuk dışı uygulamaları ile bildiğimiz 1. Müdür Necmi Üçler bu uygulamalarına son vermelidir. Adalet bakanlığı bu cezaevinde istenmeyen olaylara neden olmak istemiyorsa Necmi Üçleri derhal görevinden almalıdır” diye konuştu.

HEYET TALEBİ

Cezaevlerinde yaşanan ihlallerin bir an önce giderilmesi, sorunların büyümemesi için Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nu göreve çağıran Alagöz, komisyonun en kısa sürede Şakran ve Kırıklar 2 Nolu Cezaevi'ni incelemek üzere bir heyet görevlendirmesini istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder