6 Ağustos 2012 Pazartesi

Çeber davasında da 'işkence' cezasız bırakılmak isteniyor

İstanbul - Engin Çeber davasında savcı, daha önce işkenceyle adam öldürmekten müebbet hapis cezasına çarptırılan iki tutuklu sanık için “işkence yapmak”tan ceza ve tahliye talep etti. Avukatlar, “işkence birkez daha cezasız bırakılmak isteniyor” dedi.

Engin Çeber'in işkenceyle öldürülmesi davasında mütalaa veren savcı, Nihat Kızılkaya ve Fuat Karaosmanoğlu'nun işkence ile insan öldürmek suçundan değil, işkence yapmak suçundan cezalandırılmasını, tutuklu bulundukları süre göz önünde bulundurularak tahliyesini istedi. Savcı, diğer iki tutuklu sanığın da işkence sonucu ölüme sebebiyet vermek suçundan cezalandırılmasını talep etti. Tahliye talebini reddeden mahkeme, taraflara savunma için süre vererek, duruşmayı erteledi. Duruşma sonrasında açıklama yapan Avukat Taylan Tanay, mütalaanın işkenceye cezasızlık anlamına geldiğini belirtti.

Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde işkenceyle öldürülmesinin ardından Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya bugün devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Fuat Karaosmanoğlu, Nihat Kızılkaya, Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi ile avukatları ve müdahil avukatlar katıldı. Duruşmayı Engin Çeber'in ablası Şerife Çeber ile babası Ali Tekin de katıldı. İstanbul Barosu'ndan bir avukat ile Af Örgütü'nden bir temsilci de duruşmayı gözlemci olarak izledi.

İzleyiciler duruşma salonuna isimleri kaydedilerek alınırken, salon dışında çevik kuvvet polisleri yerleştirildi.

'DAVA UZATILMAK İSTENİYOR'

Müdahil avukatlardan Taylan Tanay, duruşma nedeniyle alınan polisiye önlemleri eleştirdi, "Bu güvenlik gerekçesi açıklanmalı. Duruşma fiilen kapalı hale getiriliyor" dedi. Davanın uzatılarak tutuklu sanıklara tahliye yolu açılmak istendiğine dikkat çeken Tanay, "Dava tamamlanmıştır. Artık işkenceyle adam öldürmek suçundan cezalar verilmelidir. Ceza kadar cezanın infazı da önemlidir. 4 yıldır adaleti bekliyoruz. Eğer 5 yıl içinde bu dava tamamlanmazsa, sanıklar tahliye edilecekler " dedi.

Suçlamaları kabul etmeyen sanıkların sık sık kendilerinin mağdur edildiğini söylemesine, Çeber'in ablası Şerife Çeber, "Kardeşim 4 yıldır toprağın altında yatıyor. Biz ne yapalım? Bana kardeşimi verin hadi" diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatların tevzi tahkikat talebini reddetti.

SAVCI MÜTALAA VERDİ

Duruşmada mütalaa veren savcı, tutuklu sanıklardan Nihat Kızılkaya ve Fuat Karaosmanoğlu'nun işkence ile insan öldürmek suçundan değil, işkence yapmak suçundan cezalandırılmasını, tutuklu bulundukları süre göz önünde bulundurularak tahliyesini istedi. Savcı diğer iki tutuklu sanık Selahattin Apaydın ile Sami Ergazi'nin ise işkence sonucu ölüme sebebiyet vermek suçundan cezalandırılmasını ve tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Sanık polisler Mehmet Pek ve Abdülmuttalip Bozyel'in "işkence ve kötü muamele" suçundan 3'er kez, Aliye Uçak'ın işkence suçundan cezalandırılması talebinde bulundu.

Ceza İnfaz Kurumu doktoru Yemliha Söylemez'in "gerçeğe aykırı belge düzenlemek" suçundan cezalandırılmasını isteyen savcı, Murat Çise ve Yavuz Uzun'un işkenceden cezalandırılmasını talep etti. 

Diğer sanıkların atılı suçlardan beraatını istedi.

Tutuklu sanıkların tahliye istemini reddeden mahkeme heyeti, tarafların savunma yapmaları için duruşmayı 1 Ekim 2012 tarihine erteledi.

'İŞKENCE CEZASIZ BIRAKILMAK İSTENİYOR'

Duruşma sonrasında açıklama yapan Avukat Taylan Tanay, savcının mütalaasının kendilerini yanıltmadığını belirterek, "Yargıtayın kararı bozması bizde endişe yaratmıştı. Savcının, işkenceyle adam öldürmekten cezalandırılan iki sanığı, işkence suçundan ceza ve tahliye istemesi endişemizi daha da artırdı" dedi.

Tutuklu sanıklar Nihat Kızılkaya ve Fuat Karaosmanoğlu'nun kurtarılmak istendiğine dikkat çeken Avukat Tanay, "İşkence bir kez daha cezasız bırakılmak isteniyor" dedi.

Duruşma boyunca Bakırköy Adliyesi önünde bekleyen TAYAD'lı aileler, sloganlar atarak işkencenin cezasız bırakılmak istenmesine tepki gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder