27 Ağustos 2012 Pazartesi

Laponya'da askeri tatbikat yeni bir işgal hazırlığı mı?

Stockholm - Avrupa ülkeleri İskandinavya’nın kuzeyinde Sami Halkının yaşadığı Laponya'da büyük bir askeri tatbikata hazırlanıyor. ABD, İngiltere, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve İsviçre, 27 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında İskandinav Hava Karşılaşması adı altında askeri bir tatbikat gerçekleştirecek. 

Avrupa'nın ikinci büyük askeri tatbikatına 65 savaş uçağı katılıyor. Tatbikatta İsveç'in Luleå ve Vidsel ile Finlandiya’nın Rovaniemi ve Halli askeri üsleri kullanılacak. Almanya ise, hava savunma sistemleri ile tatbikatta yer alıyor. Kısa adı Noam olan ortak tatbikatın görünürdeki gerekçesi, filoların yeni taktikleri denemek istemesi. 

Oysa benzeri tatbikatlar ile yeni operasyonlara zemin hazırlandığının yakın tarihteki en çarpıcı örneği Libya. NATO'nun Libya işgaline Jas Gripen savaş uçakları ile katılan İsveçli Dennis Gyllensporre, İsveç Parlamentosu'nun operasyonlara katılma kararı almasından 24 saat sonra Libya'ya ulaşmalarının Nato birlikleri ile yapılan tatbikatlarla mümkün olduklarını söylemişti. 

Laponya'da son 2 yıl içinde 4 askeri tatbikatın gerçekleşmiş olması bu nedenle dikkat çekiyor. Sami halkı tatbikatların durdurulması için hükümet ve politikacılar nezdinde girişimlerde bulunmaya, savaş karşıtları da protestoya hazırlanıyor. "Ofog" adlı kuruluş bölgede protesto amacıyla çadır kurdu. Tatbikat süresince silahlanma ve askeri tatbikatları konu alan panel ve toplantılar ile gösteriler yapılacak. 

İskandinavya’nın kuzeyindeki toprakları dört ülke arasında paylaşılan Samiler yüz yıllar boyunca baskı, saldırı, ayrımcılığa tabi tutuldular. Dinleri, dilleri ve kültürleri yasaklandı. Uzun mücadeleler sonucu pek çok haklarını almalarına rağmen Samilere yönelik ırkçı ve ayrımcı tutumlar günümüzde de sürüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşlardan gelen tepkilere rağmen İsveç Hükümeti hala yerli halkların haklarını güvence altına alan ILO’nun 169. Maddesini imzalamıyor. İskandinavya’da 80 ila 100 bin civarında Saminin yaşadığı tahmin ediliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder