27 Ağustos 2012 Pazartesi

Kandil halkından Türk hava saldırılarına sert tepki

EKİN NİL / KANDİL - Kandil halkı Türk ordusunun Kandil’in Sele ve Surede köylerine düzenlediği, 2 köylünün yaralanmasına, binlerce tavuğun telef olmasına yol açan hava saldırısını sert bir dille kınandı. Kandil halkı, tüm varlıkları ile kimliklerine sahip çıkarak saldırılara sesiz kalmayacaklarını söyledi. 

Türk ordusu, 25 Ağustos günü Kandil’in Sele ve Surede köylerini hedef alan hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda Sele köyündeki tavuk çiftliği bombalanarak, çiftlik sahibi Salih Ahmed ile bir köylü yaralanmış, binlerce tavuk telef olmuştu. 

Kandil halkı, bombalanan çiftlikte kitlesel bir basın açıklamasıyla saldırıyı sert bir dille kınadı. Kandil Eşit ve Özgür Yurttaş Hareketi tarafından organize edilen basın açıklamasına, çevre köylerden onlarca kişi katıldı. 

Basının büyük ilgi gösterdiği açıklama Derbas Salih Emin tarafından yapıldı. Eşit ve Özgür Yurttaş Hareketi adına açıklama yapan Derbaz, Türk devletinin yıllardır Kandil köylerini bombaladığını belirterek, bombalamalar sonucu şuana kadar çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini ve büyük maddi zararların oluştuğunu hatırlattı. Derbaz, "21 Ağustos 2011 tarihinde Kortek bölgesinde 4 çocuğun da bulunduğu 7 kişilik bir aile Türk savaş uçaklarının atmış olduğu bombalarla katledilmişti. Bir yıl sonra şimdi de burada 25 Ağustos 2012 tarihinde yine Türk savaş uçakları sivil yurttaşlara saldırdı ve bombalama sonrası 2 sivil yaralandı, Silê köyünde bir tavuk çiftliği yıkıldı ve sonucunda 7 bin tavuk telef oldu. Yine Suredê Köyü'nde köylülere ait bağ ve bahçelerde ağır maddi zarar oluştu" dedi. 

Hiçbir koşulda Kürtlerin varlığını kabul etmeyen Türk devletinin Kürdistan’ın dört parçasında saldırılar düzenlediğini söyleyen Derbas, Kürtlerin de 4 parçada bu saldırılara karşı haklı ve meşru bir mücadele verdiğini ifade etti. Derbas, Kürt halkının mücadele sonucu Güneybatı Kürdistan’da büyük bir zafer elde ettiğini belirterek, “Rojava Kürdistan'da gerçekleştirilen Kürt Devrimi büyük bir zaferdir. Herkes biliyor; bugün bu kazanımlara karşı en fazla karşı çıkan Türk devletidir. Türk devleti Rojava Kürdistanı'na karşı tutumunda göstermiştir ki sadece kendi ülkesi sınırları içerisinde değil hiç bir yerde Kürtlerin kazanım elde etmesini istemiyor. Özellikle de sivillere karşı yapmış olduğu saldırılarda bunu açıkça ortaya koymuştur" dedi. 

Türk devletinin saldırılarını kınayarak, halk olarak bu saldırılara karşı asla sesiz kalmayacaklarını belirten Derbas, Federal Kürdistan Bölgesi Hükümeti, siyasi parti ve kurumlara saldırılar karşısında sesiz kalmamaları çağrısında bulundu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder