27 Ağustos 2012 Pazartesi

Diyarbakır anketinden çarpıcı sonuçlar

HABER MERKEZİ - Diyarbakır’da gerçekleşen bir ankete göre, Diyarbakır halkının en güvenilmez bulduğu kurumların başında Hükümet’in yanı sıra medya geliyor. “Bugün bir referandum yapılsa hangisine evet dersiniz” sorusuna halkın büyük çoğunluğu Demokratik Özerklik yanıtını verirken, Batı Kürdistan’daki özerk yönetimler de Kürtler için tarihi bir fırsat olarak görülüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlı Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi SAMER, Diyarbakır'da "Kürt sorununun çözümünde kişi ve kurum değerlendirmesi" başlıklı bir saha araştırması yaptı. 

10-11 Ağustos 2012 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar merkez ilçelerinde anket yoluyla yapılan araştırmada 302 kişi ile görüşüldü. Araştırmaya katılanların %55’i kadın, %45’i erkeklerden oluştu. 

Ankete göre, Diyarbakır halkının Temmuz-Ağustos aylarındaki en önemli gündemi Suriye, Kürt sorunu, Şemdinli ve Eruh’taki çatışmalar. Bu sıcak gelişmelere rağmen, ankete katılanların % 90’ı son iki ay içinde Kürt sorununun çözümünde herhangi olumlu bir gelişme yaşanmadığını düşünüyor. 

ÇÖZÜM DEMOKRATİK ÖZERKLİKTE

Anket Diyarbakır halkının Kürt sorununun çözümünde Demokratik Özerkliği çözüm olarak gördüğünü ortaya koyuyor. 

“Bu Pazar bir referandum yapılsa ve Kürtlere sorulsa hangisine evet dersiniz” sorusuna yüzde 48’i Demokratik Özerklik yanıtını vermiş. Bu oran, siyasi partilere oy verenlere vurulduğunda, BDP seçmeninde % 66’ya çıkıyor. Bunu % 18 ile bağımsızlık, % 9 ile belediyelerinin yetkilerinin artırıldığı adem-i merkeziyetçilik izliyor. ‘Hiçbir statü olmamalıdır’ diyenlerin oranı ise % 5. 

MEDYA EN GÜVENİLMEZ KURUM

Kürt sorununun çözümünde güven duyulan kurum ve kişilerin başında yine BDP geliyor. Ankete katılanların yüzde 48’i BDP ve BDP’li belediyelere güvenirken, AKP’ye güvenmeyenlerin oranı % 68. Dikkat çekici bir oran ise Valiler ve medyada ortaya çıkıyor. 

Halkın yüzde 69’u AKP’nin atadığı valilere, yüzde 75’i ise medyaya güvenmiyor. 

Hükümet, medya ve BDP dışındaki siyasi partiler Diyarbakır halkının çözüm karnesinde de sınıfta kalmış. 

Çözüm karnesinde halkın yüzde 48’i AKP’yi çok kötü bulurken,

Yüzde 59’u CHP, yüzde 59’u MİT’i çok kötü olarak değerlendiriyor. Medya ise yüzde 57’lik oranla orduyla yarışıyor. 

ŞEMDİNLİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Şemdinli’de ortaya çıkan ve gerillanın alan hâkimiyeti olarak ifade edilen durum da anket sorularından bir tanesi.

AKP-CHP ve MHP seçmeninin yüzde 70’i çatışmalar yakında sona erecek ve bölge eski haline dönecek düşüncesini taşırken, BDP seçmeni durumun artık eskisi gibi olmayacağını düşünüyor. BDP seçmeni olarak ankete katılanların yüzde 33’ü ‘çatışma bölgeleri özerk kurtarılmış bölgeler haline gelir’ şeklinde düşünüyor. 

BATI KÜRDİSTAN’DAKİ ÖZERK YÖNETİMLERE DESTEK

Ankete göre Diyarbakır halkı Suriye’deki gelişmeleri de yakından takip ediyor. 

Diyarbakır halkının büyük çoğunluğuna göre (%36) yakın bir zamanda Türkiye’de de Suriye’deki gibi karışıklık ve çatışmalar çıkma ihtimali oldukça yüksek. 

Yüzde 46’lık bir oran Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerin en çok Kürtlerin statüsünü olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Yine %60’ına göre Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler Kürtlerin ulusal birlik oluşturmaları için tarihi bir fırsat 

%63’ü Batı Kürdistan’da özerk yönetimleri destekliyor. Bu oluşuma destek vermeyenlerin oranı sadece yüzde 9. Diyarbakır halkının yarıdan fazlası (%61) Yüksek Kürt Konseyi’nin kurulmasına olumlu bakıyor. 

HÜKÜMET ÖZERK YÖNETİME SAYGI GÖSTERMELİ

Türkiye’nin bu özerk yönetime alacağı tavır konusunda da Diyarbakır halkının söyleyeceği sözü var. 

%46’sına göre hükümet “bu oluşuma saygı göstermeli ve iyi ilişkiler kurmalı”, %39’una göre ise hükümet tarafsız kalmalı ve hiç müdahalede bulunmamalı….

Halk BDP’nin Suriye’ye ilişkin politik yaklaşımını da yüzde 77’lik bir oranla destekliyor. 

Ahmet Türk’ün hükümetin Suriye’deki Kürtlerin kazanımlarına ilişkin açıklamalarından sonra “AKP’ye destek verenleri Kürt halkı ihanetçi olarak görür” açıklamasına Diyarbakır halkının %49’u katılıyor. 

SAMER’in araştırmasına gore ulusal birlik yönündeki talepler de öne çıkıyor. 

Diyarbakır halkının %62’si, dört farklı ülkede bulunan Kürtlerin ulusal birlik kurmalarını ve birleşmelerini destekliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder