27 Ağustos 2012 Pazartesi

Fransa'da hakimler kadınlara daha hafif cezalar veriyor

Paris - Fransa’da iki hukuk sosyolojisi uzmanı, birçok bölgede katıldıkları 1200’ü aşkın duruşmada kadınlara daha hafif cezalar verildiği sonucuna vardı. 

Lille II Üniversitesi’nde hukuk ve adalet sosyolojisi uzmanı Thomas Léonard ve Maxime Lelièvre, 2007 ve 2008 yılları arasında Lyon, Lille, Villefranche-sur-Saône, Avesnes-sur-Helpe, Bourg-en-Bresse ve Hazebrouck bölgelerindeki ceza mahkemelerinde araştırma yaptı. 

Gözaltı süresinin dolmasından sonra yapılan 1228 hızlı yargılamaya katılan araştırmacılar, benzer profillere sahip kadın ve erkek sanıklar hakkında verilen kararları karşılaştırdı. 

Sonuç açık. Thomas Léonard, “La Croix” gazetesinde yayınlanan bir haberde, “Kadınlara yönelik alınan kararlar açık bir şekilde daha merhametli” diyor. 

Araştırmacı Léonard, “Kadınlar sıklıkla serbest bırakılıyorlar. Hapis cezalarına çarptırıldıklarında yine sıklıkla cezalar tecil ediliyor. Kapalı hapis cezalarına çarptırıldıklarında ise, ceza miktarı erkeğinkinden daha az oluyor” diye ekliyor 

NEDEN DAHA AZ HAFİF CEZALAR VERİLİYOR?

Peki neden kadın ve erkek arasında böyle bir yargılama farkı var? Yayınlanan araştırmaya göre bunun bir çok nedeni var. Öncelikle, sanık bir aile babası yerine anne olduğunda hakimlerin kararlarında ailesel şartların daha ağır bastığı görülüyor. Araştırmada, “Hakimler kadınları uzun uzun ailesel durumları, çocukları ile aralarındaki bağlar üzerine sorguluyor…”

Araştırma, adaletin neredeyse bilinçsiz bir şekilde kadını genel olarak bir mağdur olarak değerlendirdiğine dikkat çekiyor. Bu da yargıçlar, kadınlar sözkonusu olduğunda işlenen suçun nedenlerini daha fazla sorgulamaya itiyor. Leonard, “Biraz Manice bir yaklaşım var. Öyle ki sanki yargıçlara göre erkek suçlular sorun yaratıyor, kadınların ise sorunları var” diyor. 

Hızlı yargılamalardaki kadın erkek sanık sayısına bakıldığında bu durum yargıçların tavırlarını daha anlaşılır kılıyor. Zira gözaltından hemen sonra hakim karşısına çıkarılanların sadece yüzde 5’i kadınlardan oluşuyor. Bu da yargılanan kadınlara istisna bir yaklaşım sağlıyor ve yargıçların hoşgörüsüne yol açıyor. 

Avukat cephesinde de benzer bir refleks görülüyor. Ceza avukatı Caty Richard, “Bir kadını savunduğumuzda, mahkemeye kadının tutuklanması halinde yol açabileceği ailesel maliyetin yüksekliğini hatırlatıyoruz” diyor. 

Diğer etkili bir faktör ise, kadınların duruşma sırasındaki davranışlarından kaynaklanıyor. Kadınlar sorgulandıklarında erkeklerden daha az sıklıkla öfke, isyan ve hakaretle karşılık veriyor. Bu da mahkeme üzerinde “iyi hal” etkisi yaratıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder