27 Ağustos 2012 Pazartesi

Çözüm isteyenler 1 Eylül'de Kadıköy'de olacak

İSTANBUL - Aralarında HDK'nin de bulunduğu çok sayıda kurum, siyasi parti ve sivil toplum örgütü 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kadıköy'de düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DİSK İstanbul Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB, Tabipler Birliği, İnsan Hakları Derneği, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkevleri, TKP 1920 ve Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği (UİD-DER) açıkladıkları 1 Eylül'de Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleşecek mitingle ilgili ortak bir deklarasyon yayınladı. 

Deklarasyonu okuyan Tertip Komitesi Başkanı Atilla Özdoğan, dünyada barış için 1 dolara karşılık silahlanmaya 2 bin dolar harcandığına dikkat çekerek, "Ülkemizde ise son 30 yıl içinde on binlerce insanımız hayatını kaybetmiş, yüz binlerce insanımız zorla yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakılmıştır. Kürt sorunu hala kanayan bir yara olmaya devam ediyor" dedi. 

Özdoğan, Suriye'deki savaşa da işaret ederek AKP hükümetinin yalnızca komşu devletlerle sorunlu ve savaşa girmeye yatkın bir hükümet olmakla kalmadığını, içeride de çatışmadan savaş koşullarına hızla yol alındığını dile getirdi. Özdoğan, hak ve özgürlüklerin teminatı olacak demokratik bir anayasa için herkesi 1 Eylül'de buluşmaya çağırdı. 

'DEVLET KAZANAMAYACAĞI BİR SAVAŞTA ISRAR EDİYOR'

Deklarasyonun açıklanmasından sonra söz alan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Antep'te 9 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırıyı kınayarak, "Ülkemizde Kürt sorununun barışa ve eşit haklara dayalı bir çözüme kavuşması bugün her zamankinden daha acil bir gereklilik" dedi. Saldırının hedefinin BDP ve halkın haber alma aracı medya olduğunu belirten Tüzel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in muhalif basına yönelik "O yazıları senin ağzına tıkarım" sözlerini anımsattı. Tüzel, saldırının ardından bazı bakanların cenaze törenlerinde ağlamasının ise samimi olmadığını belirterek, "Yaşanan acıların sorumlusu AKP hükümetidir. AKP hükümeti bu toprakları mayınlı araziye çevirmiş ve kontra eylemlere hazır hale getirmiştir. Antep'teki saldırının aydınlatılmasını istiyoruz. Antep, Hatay gibi iller istihbarat örgütlerinin at koşturduğu yerler olmuştur. Buralarda ne olduğunun açıklanmasını istiyoruz" diye konuştu. 

Devletin kazanmayacağı belli olan bir savaşta ısrar ettiğini belirten Tüzel, "Biz de halk güçleri olarak 'ortada kazanılacak bir savaş yok, barışı kazanalım' diyoruz" şeklinde konuştu. Tüzel, ezilen halkların yanında olma ve mitinge katılım çağrısı yaparak sözlerini bitirdi. 

'SAVAŞ DİLİ HER YERDE HAKİM'

ÖDP İstanbul İl Örgütü Başkanı Avni Gündoğan ise, "Barış her geçen gün anlam kazanıyor" dedi. Gündoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bir asker cenazesinde bandoyu susturarak "Halk tekbir getirecek" demesine ilişkin ise "Çok kültürlü bir ülkenin kültür bakanı bunu yapma cüretini kendinde görüyor. Böylesine bir savaş dilinin kurulduğu bir ülkede barışı savunmak zor bir iş. Bunun için 1 Eylül'de alanlarda olmalıyız" dedi. 

DİSK İstanbul Temsilciliği adına da Önder Atay söz alarak, emekçilerin hükümetin savaş politikalarına karşı yürütülen mücadeledeki rolünün yadsınamayacağını ifade ederek DİSK İstanbul Temsilciliği olarak mitinge katılacaklarını belirtti. 

Halkevleri İstanbul Şubesi Başkanı Avni Can Okur ise, "Barış mücadelesi bu ülkenin toprağının her karesinde mevcuttur ve silinemez" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder