5 Ağustos 2012 Pazar

Polisin öldürdüğü Mazlum toprağa verildi

ADANA - Adana'da polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve dün yaşamını yitiren 11 yaşındaki Mazlum Akay binlerce kişi tarafından "Katil Erdoğan" sloganıyla son yolculuğuna uğurlandı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde süren ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek için 29 Temmuz'da Adana'nın Yüreğir İlçesi Anadolu Mahallesi Çukurova Caddesi'nde bir araya gelen bir grup gence polisin müdahalesi sırasında polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan 11 yaşındaki Mazlum Akay, dün tedavi gördüğü Adana Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yaşamını yitirmişti. Otopsi işlemi için Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılan Akay'ın cenazesi işlemlerin ardından alındı. Akay'ın ailesinin yanı sıra BDP Adana İl Örgütü ve İHD Adana Şube yöneticilerinin bulunduğu kalabalık grup tarafından alınan cenaze Yüreğir İlçesi Anadolu Mahallesi 895 sokakta bulunan mescide getirilerek burada dini vecibeleri yerine getirildi. Mahallede esnaf kepenk açmazken, polis yoğun önlem aldı.
‘MÜNAFIK ERDOĞAN’ SLOGANLARI
Ardından Akay'ın tabutunu omuzlayan binlerce kişi "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin", "Katil Erdoğan", "İntikam intikam", "PKK halktır halk burada", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Münafık Erdoğan" ve "Ey şehîd riya te riya me ye" sloganları eşliğinde Çukurova Caddesi üzerinden kitlesel yürüyüşle BDP Yüreğir İlçe Binası önüne geldi. Burada bekleyen ve aralarında BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, BDP Adana ve Mersin il ve ilçe yöneticileri, İHD Adana ve Mersin Şube yöneticileri, MEYA-DER, TUHADER, KURDÎ-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistlerinin de bulunduğu kitle ile bir araya geldi. 
Ardından yüzlerce araçlık konvoyla Sarıçam İlçesi'nde bulunan Buruk Mezarlığı'na doğru kitle harekete geçti. Konvoyda kitle sık sık slogan atarak tepkilerini dile getirdi. Kozan Caddesi üzerinde bir grup konvoya taşlı saldırıda bulundu. Saldırıda araçlar hasar görürken 3 kişi de atılan taşlardan ve kırılan cam parçalarından yararlandı. 
BOZLAK: KATLİAMLARIN HESABI SORULMALI
Mezarlıkta bir araya gelen binlerce kişi sloganlar eşliğinde Mazlum Akay'ı toprağa verdi. Defin işlemi sonrasında özgürlük ve demokrasi mücadelesi adına kitle bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sonrası BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak kısa bir konuşma yaptı. Bozlak, "Geçmişte Tansu Çiller'in emriyle sokak ortasında öldürülerek faili meçhul denerek binlerce yurttaşımız öldürüldü. Şimdi ise faili meçhule gerek görülmeden sokak ortasında gençlerimiz ve çocuklarımız bizzat AKP eliyle öldürülüyor. En son 11 yaşında dinimize göre Allah nezdinde bile günahsız sayılan bir çocuğumuz sokak ortasında polisler tarafından katledilerek öldürüldü. Sözde eyleme katıldığı söylenen küçük Mazlum yoldaşımız eylemde olmadığı halde eylem yerinde değil de sokak ortasında polisin hedef alarak attığı gaz bombası sonucunda hayatını kaybetmiştir. Bizim gözümüzde bunu yapan polis memuru bir katildir. Şimdi Emniyet Müdürlüğü'ne, Valiliğe, İçişleri Bakanlığı'na özellikle de Başbakan'a soruyorum: Mazlum'un katili kim? Emniyet mi? Polis mi? İçişleri Bakanlığı mı? Yoksa emir veren Başbakan mı? Tüm Kürt halkı bulunduğu her alanda güçlerini birleştirerek bu katliamların hesabını sormalıdır" dedi.
KÜRKÇÜ: ER YADA GEÇ HESABINI VERECEKLER
Bozlak'ın konuşması ardından BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü kısa bir konuşma yaptı. Katliamların emrini verenin AKP hükümeti olduğunu söyleyen Kürkçü, hayatını kaybeden bütün gençler için üzüntüsünü belirtti. Kürkçü, "Polis memurlarına bu yetkiyi ve cesareti veren İçişleri siyasetine soruyorum. Bu katliamın, bu cinayetin faturasını kim verecek. Henüz 11 yaşında adı gibi Mazlum olan yoldaşımız sırf küçük bir Kürt çocuğu olduğu için bu katliama maruz kalmıştır. Mazlum'un ve bu uğurda canını vermiş tüm Kürdistan halkının ölümlerinin faturasının sorumluları er ya da geç hesap verecektir" dedi. 
Son olarak söz alan Mazlum Akay'ın babası Mustafa Akay, cenazeye katılan herkese teşekkür ederek, "oğlunun tüm Kürdistan halkının çocuğu olduğunu" belirterek, "Tüm Kürdistan halkının başı sağ olsun" dedi. Cenaze töreni ardından mezarlıktan konvoy halinde ayrılan kitle Akay'ın taziye çadırının kurulduğu Anadolu Mahallesi'ne geldi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder