5 Ağustos 2012 Pazar

Gizli tanık hayal, ceza gerçek


ERZURUM - RUKEN ADALI -Ağrı KCK Davası'nda "Ağrı Dağı" kod adlı gizli tanığın aslında var olmadığı Emniyet Müdürlüğü'nün mahkemeye gönderdiği bir yazı ile ortaya çıktı. Ancak, savcı, 29 Mayıs'ta gönderilen belgeye rağmen, 15 Haziran'da verdiği mütalaasında 3 kişi hakkında "örgüt üyeliği"nden ceza istedi. Savcının delili ise hayali gizli tanık "Ağrı Dağı"nın ifadesi. 9 Ağustos'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada karar çıkabilir.

Ağrı'da gözaltına alınarak tutuklanan Yaşar Karakuş, Reyhan Çomak ve Sudan Güven, Aralık 2011 tarihinden bu yana tutuklu olarak yargılanıyor. 3. Yargı Paketi'nin ardından Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bölge terör mahkemesi yapılınca, dosya Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alındı.

SAVCI ÜYELİKTEN CEZA İSTİYOR

Dava karar aşamasına geldi. 15 Haziran'da mütalaa veren savcı, 3 kişi için "örgüt üyeliği" suçlamasıyla ceza istiyor. Savcının gerekçesi ise iddianamenin de temelini oluşturan gizli tanık "Ağrı Dağı"nın ifadeleri.
 

İddianameye göre, Gizli tanık "Ağrı Dağı", Doğubayazıt Savcılığı'nda verdiği ifadesinde, "Ağrı Dağı'ndaki KCK yapılanması"nı anlattı. Demokratik çözüm çadırında PKK lideri Abdullah Öcalan'la yapılan görüşme notlarının okunduğunu, Roj Tv seyredildiğini, PKK ve demokratik özerklik hakkında bilgiler verildiğini öne sürdü. Ahmedi Xani Derneği'nde de 'örgütsel şarkılar' söylendiğini anlattı.

TANIK KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ: BÖYLE BİR TANIK YOK
 
 
Ancak, Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nün mahkemeye 29 Mayıs 2015 tarihinde B.05.1.EGM.4.25.45970-(92000)/40 numarayla gönderdiği yazı, aslında "Ağrı Dağı" adında gizli tanığın olmadığını ortaya koydu. Tanık Koruma Şube Müdürlüğü tarafından gönderilen söz konusu yazıda, "Konu ile ilgili olarak yapılan araştırma neticesinde Şube Müdürlüğümüz kayıtlarında belirtilen kod isimde bir tanığın bulunmadığı anlaşılmıştır. Ağrı ili Tanık Koruma Büro Amirliği ile yapılan telefon görüşmesi neticesinde Tanık Koruma Programı kapsamında 'Ağrı Dağı' kod isminde herhangi bir kayıtlarının olmadığı bilgisi alınmıştır" denildi.

9 AĞUSTOS'TA KARAR ÇIKABİLİR

Ağrı Dağı'nın hayal olduğu 29 Mayıs tarihli yazıda ortaya çıkmasına rağmen savcının, 15 Haziran'daki mütaalasında sanıklar için hayali gizli tanığın ifadelerine atıfta bulunarak ceza istemesi dikkat çekiyor. Mahkeme heyeti ise, Ağrı Dağı'nın ifadelerinin dosyadan çıkartılması talebini, karar aşamasında değerlendireceğini belirtti.

9 Ağustos'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada, kararın çıkması bekleniyor. Mahkeme heyetinin, savcının talebi karşısında nasıl bir tutum alacağı merak konusu.
 

'MÜVEKİLLERİM MAĞDUR EDİLDİ'

Davanın avukatlarından Müşir Deliduman, gizli tanığın olmadığı resmi belgelerle ortaya çıktıktan sonra bile savcının cezalandırma yönünde mütaala verdiğine dikkat çekerek, "Müvekkillerimizin özgürlük ve güvenlik hakları, adil yargılanma hakları ihlal edilmiş bulunmaktadır" dedi.

İddianamenin aslında fezlekeden dönüştürülen bir metin olduğunun altını çizen Av. Deliduman, şunları söyledi: "İddianamede 80 olaydan bahsediliyor. Müvekkilim Yaşar Karakuş'un bu olaylardan hiçbirinde adı geçmiyor. Telefon dinlemelerinde 2011 genel seçimleri için yapılan çalışmalar yer alıyor. Ayrıca bu TAPE'lerin de sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz. 'Ağrı Dağı' gibi gizli tanık uyduran emniyet güçleri, TAPE'lerle de oynamış olabilirler. TAPE'ler ancak TİB'den getirildiğinde sağlıklı bir sonucu ulaşabiliriz. Devletin makamları delil üretilmelerine rağmen müvekkillerimin KCK ile bağlantısını gösterecek tek bir fotoğraf, tanık beyanı, sanıkların birbirleri aleyhine verdikleri beyan, görüntü, yazı, teknik takip gibi delil bulunmamaktadır. 9 aydır tutuklu bulunuyorlar. Polis tarafından uydurulan, hayali olduğu açığa çıkan gizli tanık beyanları çerçevesinde müvekkillerim mağdurdur, hakları ihlal edilmiştir. Bu da adil yargılanma ilkesini zedelemektedir."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder