5 Ağustos 2012 Pazar

50 derece sıcaklıkta demircilik yapıyorlar


MELİHA GÜNDÜZ
Demircilik mesleğinin son ustaları, normalde 35 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklığı kızgın demirlerin ısısıyla 50 derecelerin üzerine çıkınca yanıbaşlarına koydukları vantilatörle serinlemeye çalışıyorlar.
Bir zamanların en hareketli iş yerlerinden olan demirci dükkânlarının son temsilcileri, teknolojinin yanısra aşırı sıcaklara karşı da mücadele ediyor.  Bir dönem başta tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar olmak üzere hemen hemen her iş dalının vazgeçilmezleri arasında olan sıcak demir ustaları, Silifke’de son demlerini yaşıyor.
TERMOMETRE ÖLÇEMİYOR
35 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, esnafın tabiriyle işyerinde 70 dereceye kadar yükselirken, demircilerin tezgahında sıcaklığı ölçmek için yerleştirilen termometreler 50 dereceden sonra arızalanıyor.
Termometreleri bile bozan hava sıcaklığında ekmek parasını çıkarmaya çalışan Silifke’nin Saray Mahallesi'ndeki demircileri, gölgede bile insanların durmakta zorlandığı sıcaklığın neredeyse iki katı koşullarda çalıştıklarını söylüyorlar.
Demiri işlemek için günün büyük bir bölümünde ocaklarını söndüremeyen esnaf, sabah saatleri ve öğleden sonra havanın serinlediği saatlerde çalışıyorlar.
Kalma mesleği icra eden Rasim Çakır, demirciliği 45 yıldır devam ettirdiğini, bundan sonra da kendisiyle aynı adı taşıyan oğlunun devralacağını umuyor. Yazla birlikte aşırı sıcaklıklar yüzünden demircilik işinin çok zor şartlar altında yapıldığından yakınan Çakır, terlemedikleri anın olmadığını belirtiyor.
“MECBURİYETTEN BU İŞİ YAPIYORUZ”
Bir diğer demirci ustası Hasan Dönmez, aşırı sıcaklar altında demircilik yaptıklarını dile getirerek, bu işin çok zor yapıldığına dikkat çekiyor.  İşi mecburen yaptıklarını ifade eden Dönmez, okuttuğu altı çocuğu için mecburen bu koşullarda çalıştığını anlatıyor.  Çok terlemeden dolayı sürekli kilo kaybına uğradığına işaret eden Dönmez, sağlıksız bir işte çalıştıklarını belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder