29 Aralık 2012 Cumartesi

Roboski'nin direnişi Erdoğan’ı yargılayacak!


HAMİDE AKBAYIR */ KÖLN- 28 Aralık 2012'de tarihi bir direniş sergilendi Roboski’de. Acılar, direnişler, hak arama, sistemi sorgulama bir anda yaşandı. Bu görkemli direniş Erdoğan’ın yargı önüne çıkaracak nitelikteydi. Kürt halkı ve dostları 34 canın bir yıl önce bombalanarak katledildikleri Roboski’deydi. Dün Roboski'ye gidenler onların savunucuları olacaklarını, suçluların, en başta da Erdoğan’ın yargılanacağı günün geleceği sözünü verdiler.
Yıl 2011, 28.Aralık. Şırnak’ın Qilaban ilçesi Roboski köyünü büyük bir yas yaşadı. Türk Savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bombardımanda 34 genç insan paramparça edilmişlerdi. Roboski köylüleri kan ağlarken, ne Türkiye yetkililerinden, ne de diğer siyasetçilerden bir ses çıkmamıştı. Katledilen insanların yakınları acıları ile baş başa bırakılmış, olay örtbas edilmek istenmişti. Medyaya susması emri verilmiş, AKP hükümeti ölenlerin "terörist grup" olduğu yalanını yaymıştı.
Bu yalana medyayı da yanına alarak kamuoyunu yanlış ve yalan haberlerle oyalayan Erdoğan bugüne kadar da Roboski halkından özür dilemedi. Gerçi Roboski halkı özür dilese bile özrün kabahatten büyük olduğunu da biliyordu. Avrupa medyası da sanki basit bir olaymış gibi bir kaç satırla Roboski'ye değindi.
Avrupa'da yaşayan biz siyasetçiler olayın ertesinde acil bir gözlemci heyeti kurarak bölgeye gittik. 30.Aralık 2011 günü eski Sol Parti milletvekilleri olarak 3 kişilik bir heyetle  Roboski'ye gittik. Onlarla dayanışmayı ve acılarını paylaşmayı bir insanı görev olarak bilmiştik. Aradan bir yıl geçti, Roboski halkının ve katledilen aile fertlerinin yaraları sarılmadı. Sadece BDP ve Kürt halkı bu konuyu gündemde tuttu.
Roboski halkına, olayı meclise götürecekleri sözünü veren Kılıçdaroğlu bu sözünde durmamış ve BDP Milletvekillerinin Roboski ile ilgili parlamentoya sundukları soru önergelerini bile desteklememişlerdir. Unutmayalım onların yaralarını ancak oradaki gerçek mücadele sarar. Bu bir yıl içinde bu tam anlamıyla ortaya çıktı.
Dün gün boyunca Roboskiyle ilgili haber ve görüntüleri izledim. Heyetimizin yaptığı gözlemleri tekrar bir film gibi gözlerimin önünden geçti. O günkü direnişte, tüm acılara rağmen katledilen 34 genç insanımızın aileleri nasıl ki dimdik ayaktaydılar bugün de aynı şekilde ayakta olduklarını gördüm.  Hatta daha güçlü bir şekilde taleplerini yinelediler, asla davalarından vazgeçmeyeceklerini haykırdılar. Erdoğan'ı yargılayabilecek tarihi bir direniş sergilediler.
Dünkü eyleminizde, bir yıl önce olduğu gibi duygularınızı tanık olmak ve haklı davanızın yanında olduğumu göstermek için sizinle çok olmak isterdim. Umudumuz haklı davanızın uluslararası arenalara taşınması ve katliamcıların, başta Erdoğan’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde savaş suçlusu olarak yargılanmasıdır. Sizler bu davanızın arkasında oldukça, bu umudumuz büyüyecek ve suçlular bir gün yaptıkları katliamların hesabını vereceklerdir.
* NRW Eyaleti eski milletvekili ve Köln Sol Parti başkan yardımcısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder