29 Aralık 2012 Cumartesi

Êzîdîlerden kadına şiddet ile mücadele kararı


CELLE - Kurdistan'a Azad- Ol û Nasname Azad şiarıyla 8. Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştiren Federasyona Komalên Êzîdiyan-Êzîdî Dernekleri Federasyonu (FKE), başlık parası, kadına karşı şiddetle mücadele, eşbaşkanlık sistemi ve yüzde 40 cins kotası gibi önemli kararlara ulaştı. Kongre Êzîdî Kürt köylerine yeniden dönüşün sağlanması yönünde çağrıda bulundu.
25-26 Aralık tarihleri arasında Almanya'’nın Celle kentinde gerçekleştirilen kongreye Avrupa’nın bir çok ülkesinde yaşayan Êzîdîler katıldı. 250 delege ve 100 misafirin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını Kürt siyasetçi Sakine Cansız yaptı. Cansız konuşmasında Kürdistan’da olağanüstü bir devrim sürecinden geçtiklerini belirterek, 8. Olağanüstü FKE kongresinin bu sürece cevap olmasının önemine dikkat çekti.
Avrupa'’da yaşayan Êzîdî halkının sorunlarına da değinen Cansız, başta Êzîdî gençliğinin karşı karşıya kaldığı asimilasyon, kadınların maruz kaldığı şiddete karşı da kongrenin güçlü bir perspektif ortaya koyması gerektiğini belirtti. 2013’te Kürt halkının özgürlük mücadelesinin daha da yükseleceğini kaydeden Cansız, Êzîdî halkına da mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu. Fakir Kalo ve Peşimam Hasan da Êzîdî toplumunun temel güvencesinin toplumsal ve ulusal birlik olduğuna vurguda bulundular. Kongreye Türkiye'den katılan BDP Wan Milletvekili Nazmi Gür ise, Batı Kürdistan'’da yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, Avrupa'’da yaşayan Êzîdî halkını da desteğe çağırdı.
KNK Yürütme Konseyi Üyesi Nilüfer Koç da, Êzîdî inancıyla bağdaşmayan kadına karşı şiddetle mücadele edilmesi için, Êzîdî ileri gelenlerine çağrı yaparak, FKE’'nin yeniden yapılandırılmasında kadın ve gençlerin katılımının önemli bir rol oynayacağını kaydetti. Kongreye ayrıca, Civaka İslami, Demokratik Alevi Federasyonu, Köln Kürt Enstitüsü, YEK-KOM, PYD, Şehit Aileleri Komitesi, Kürdistan Öğretmenler Birliği, KON-KURD, Kürt Êzîdî Sanatçılar Platformu, UTAMARA, Şengal, Ermenistan ve Batı Kürdistan Êzîdî kuruluşları adına mesaj sunuldu. Kongrede siyasal sürecin yanısıra federasyonun iki yıllık çalışmaları değerlendirildi. Yine eşbaşkanlık sistemi, yüzde 40 cins kotası, başlık parası ve kadına dönük şiddetle mücadele gibi konularda önemli kararlar alındı. Öte yandan kongre, Amed'de DTK öncülüğünde gerçekleşen 1. Êzîdî Konferansı ve alınan kararları da bağlayıcı olarak kabul ettiğini de duyurdu.
Alınan diğer önemli kararlar şunlar:
- Êzîdî kadınlara dönük UTAMARA tarzı bir kadın buluşma merkezinin açılması,
- Çarşema Sor festivalinin yapılması,
- Avrupa'’da yaşayan Êzîdî toplumunun yaşadığı sosyal ve toplumsal sorunlar gündemiyle Avrupa Êzîdî Konferansı’nın yapılması, bu konferans ile Êzîdî kimliğinin Avrupa'’da resmen tanınmasının hedeflenmesi,
- Êzîdî Kürt köylerine yeniden dönüşün sağlanması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder