29 Aralık 2012 Cumartesi

Almanya bakamadığı yaşlılarını ‘ihraç’ ediyor


BERLİN-Avrupa’nın ve dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip Almanya, bakım masrafları giderek artan emeklilerini yurtdışındaki daha az kaliteli ama ucuz huzur evleri ve ya bakım merkezlerine ‘ihrac ediyor’. Yüzbinlerce emeklinin ekonomik sıkıntılar çektiği ülkede bakımı yapılamayan onbinlerce yaşlı Alman Doğu Avrupa ve Asya ülkelerine gönderiliyor.
İngiliz The Guardian gazetesi Alman uzmanlara dayandırdığı araştırmasında, binlerce emekli Alman’ın daha ucuz tedavi imkanlarından yararlanmak için ülkesini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu. ‘Almanya: yaşlı ve hastalarını başka bakım evlerine ihrac ediyor’ başlıklı haberde, bakım masraflarının yüksekliği ve hizmet kalitesinin giderek azalması nedeniyle bir çok Alman, Doğu Avrupa ve Asya’daki huzur evleri ve ya bakım merkezlerinde kalıyor.
2011 yılı itibariyle Macaristan’da 7 bin 146, Çek Cumhuriyeti’nde 3 bin, ve Slovakya’da 600 kadar emekli Alman vatandaşı huzur evlerinde kalıyor. Uzmanlara göre, tam sayısı bilinmese de Yunanistan, İspanya, Tayland gibi ülkelerdeki huzur evleri de yaşlı Almanların zorunlu tercihleri arasında yer alıyor.
Almanya’daki huzur evlerinde bir kişinin aylık oda masrafının 2 bin 900 ila 3 bin 400 euro arasında olduğunu kaydeden uzmanlar, bu miktarın her yıl ortalama yüzde 5 oranında arttığına dikkat çekiyorlar. Araştırmada, ir dönemler Doğu Avrupa’dan getirilen yaşlı bakıcılar ile tedavi ve bakım masraflarının düşürülmeye çalışıldığı ancak bunun yeterli olmadığının da altı çiziliyor.
 VdK: "İNSANLIK DIŞI BİR DURUM"
Konuyla ilgili görüşü alınan Almanya Sosyal Birliği (VdK) adlı sosyo-politik danışma kuruluşuna göre, emekli Almanların maliyetler gerekçe gösterilerek, yurt dışındaki daha düşük kalitedeki huzur evlerine mahkum edilmelerinin ortaya çıkardığı tehlikeye işaret edildi. VdK Genel Başkanı Ulrike Masher, "Zamanında Almanya’yı inşa etmiş bu insanların sürgün edilmelerine kayıtsız kalamayız. Bu insanlık dışı bir durum" diyerek tepkisini gösterdi.
The Guardian, Macaristan, Tayland ve Yunanistan gibi ülkelerdeki huzur evlerinde kalan Almanlarla yaptıkları görüşmelere dayanarak, emeklilerin kendilerini ‘çaresiz kalmış’ hissettiklerini kaydetti.
Avrupa’nın ve dünyanın en fazla yaşlı nüfusunu barındıran Almanya’da resmi rakamlara göre, halen 400 bin kadar emekli huzur evi için ödemesi gereken payı ödeyemiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder