24 Şubat 2014 Pazartesi

BDP: Saldırganlar derhal yargı önüne çıkartılmalı



ANKARA - BDP, dün İzmir’in Urla ilçesinde ve Kadıköy’de HDP’ye yönelik faşist saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, “Demokratik sivil siyaset ve siyasetçileri hedef alan ve doğrudan yaşam hakkına yönelen bu ırkçı saldırılar, devletin güvenlik kuvvetlerinin ve yargı yerlerinin tavizkar tavrı ile adeta artmakta ve seçim güvenliği ile toplumsal barışı tehdit etmektedir” dedi. Açıklamada saldırıları gerçekleştirenlerin derhal bulunması ve yargı önüne çıkartılması çağrısı da yapıldı.

BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş yaptığı yazılı açıklamada, 30 Mart yerel yönetim seçimleri yaklaştıkça, Türkiye’nin iç barışına karşı çıkan, demokratik siyasetin önüne şiddet ve terör ile geçmeye çalışan odakların belirginleştiğine dikkat çekti.

“23 Şubat günü Türkiye’de ırkçı, faşist odaklar, Türkiye de halkların, kültürlerin, tercihlerin ve hakların eşitliği, toplumsal barış söylemi ve çabası ile siyaset üreten Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) hedef almış ve İzmir-Urla seçim bürosu açılışına saldırı düzenlemişlerdir” diyen Beştaş, yaklaşık bin kişilik ırkçı ve tahammülsüz grubun saldırısı sonucunda HDP İzmir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Osman Özçelik’in de aralarında bulunduğu 7 kişinin yaralandığını hatırlattı. Aynı gün yine HDP seçim çalışmalarına yönelik saldırıların İstanbul Kadıköy ve İzmir Buca’da meydana geldiğini de vurgulayan Beştaş şöyle devam etti:

“Demokratik sivil siyaset ve siyasetçileri hedef alan ve doğrudan yaşam hakkına yönelen bu ırkçı saldırılar, devletin güvenlik kuvvetlerinin ve yargı yerlerinin tavizkar tavrı ile adeta artmakta ve seçim güvenliği ile toplumsal barışı tehdit etmektedir. Anayasal hak taleplerinin ifade edilmesi kapsamında gerçekleşen gösteri yürüyüşlerine karşı kuvvet kullanmakta yasal ve vicdani hiçbir ölçü gözetmeden müdahale eden güvenlik güçleri, doğrudan yaşam hakkını tehlikeye sokan fiiller ile başlayan bu saldırılara adeta seyirci kalmakta ve bu tutumuyla bu ırkçı terörü teşvik etmektedir.

Saldırıları gerçekleştiren kişilere ait görüntülerde işlenen suça ilişkin deliller sabit olmasına rağmen hiçbir saldırgan gözaltına alınmamış ve saldırılarla ilgili herhangi bir soruşturmada başlatılmamıştır. Yargı yerleri ile kolluğun sorumsuz bu tavrı bir hukuk devletinde kabul edilecek bir tavır değildir. Esas itibarıyla demokrasiye yapılan bu saldırı karşısında bu sorumsuz ve ilgisiz tavrı aynı derece de hükümet ve muhalefet partileri de sergilemiştir. Sivil ve demokratik siyaset zemininde Türkiye’nin sorunlarına çözüm bulma gayretinde olan bir siyasi partinin seçim çalışmalarına karşı kitlesel ve organize bu saldırı hükümet ve muhalefet partilerince kınanmamış ve böylece prensipte bu saldırı kültürüne adeta ortak olunmuştur.”

Türkiye’de kalıcı bir barış ile kurumsal, anayasal bir demokrasiye giden yolun kuşkusuz demokratik seçimler ile ortaya çıkacak halk iradesinden geçeceğini de vurgulayan Beştaş, “Siyaset kurumu başta olmak üzere devletin tüm kurumları ve sivil toplum, temelde demokrasiye ve halkın özgür iradesine yapılan bu saldırıları kınamalı Türkiye barışını faşist her türlü eğilimden korumalıdır” dedi.

Saldırıları gerçekleştirenlerin derhal bulunması ve yargı önüne çıkartılması gerektiğini de kaydeden Beştaş, şiddeti siyaset ve toplumsal yaşamdan uzaklaştırmak noktasında hükümet, muhalefet ve demokratik kamuoyunun kararlı olması, siyasal zemine yönelen bu şiddete karşı yasal ve toplumsal zeminde etkin bir biçimde mücadele edilmesi gerektiğini de ifade etti.

“Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu demokrasi ideali sivil siyasetin önünde engel teşkil eden bu ırkçı anlayışla birlikte mücadele ile mümkün olacaktır” diyen Beştaş, HDP üyeleri ve vatandaşlara yönelen ırkçı, şiddet ile yaralanan siyasetçi ve halka da geçmiş olsun dileklerini iletti.

Açıklamada, sivil, demokratik siyasete karşı şiddet kullanan ırkçılık da kınandı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder