İSTANBUL - Küresel Sanayi İşçileri Sendikası IndustriALL, emek karşıtı politikasıyla çalışanları mağdur eden ve sendikaların toplusözleşme haklarını gasp eden Türkiye'yi, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) şikâyet etti. AKP Hükümeti, toplusözleşme hakkını askıya alarak 950 işyeri ve 350 bin işçiyi mağdur etti.
'TÜRKİYE HUKUKSUZLUK YAPIYOR; TEMEL HAKLARI ENGELLİYOR'
IndustriALL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 2012 başından bu yana çoğunluk tespitleri ve yetki belgelerini sendikalara vermeyerek, toplusözleşme hakkını fiili olarak ortadan kaldırdığını belirtti. Türk Hükümeti'nin onaylamasına rağmen, 98 sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık ILO Sözleşmesi’nin açık hükümlerini ihlal ettiğini de duyuran IndustriALL ayrıca, şikayetinde, 'Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın TC Anayasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt yasalarının amir hükümlerini, keyfi ve hukuksuz bir idari tasarrufla uygulamayarak temel hak kullanımını askıya aldığını' vurguladı.
Çoğunluk tespiti ve yetki belgesi verilmeyen işyeri sayısının 950’ye ulaştığına dikkat çeken Küresel Sanayi İşçileri Sendikası, bu ihlalin 350.000 dolayında işçiyi olumsuz etkilediğini kaydetti.
'ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENİYOR, MAĞDUR İŞÇİ SAYISI ARTIYOR'
Türkiye'nin aynı hukuksuzluğu sürdürmesi halinde, mağdur işçi sayısının hızla artacağına değinerek; çalışanların ücret, sosyal hak ve çalışma koşulları kapsamında hak ve menfaatlarını koruma haklarının engellendiğini bildirdi. Örgütlenme özgürlüğünün de böylece engellendiğine işaret eden sendikanın açıklamasında, Ankara’da Deri-İş Sendikası tarafından yürütülen Togo ve Kayseri’de, Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından sürdürülen Ceha işyerlerindeki durum örnek gösterilerek, ILO’nun gündemine taşındı.
IndustriALL, ILO’dan durumu acilen incelemesini, gerekli değerlendirme ve sonuçlara ulaşmasını isteyerek; Türkiye'ye, 98 sayılı ILO Sözleşmesi’nde belirtilen özgürlükleri hayata geçirmek bakımından tavsiyelerini bildirmesi talebinde bulundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder